Skrevet av: Susanne Bjørge, skribent Psykologisk Tidsskrift

For å få en oversikt over hva som har skjedd mellom Psykologisk Tidsskrifts (PT*) oppstart i 1997 og 2017 har vi tatt en prat med fire tidligere redaktører.

Pål Dåstøl, nr 1 1999

Line Schrader, nr 2 1999 – nr 4 2000

Kjersti Marie Kvam, nr 3 2002 – nr 2 2003

Wendy Nilsen, nr 2 2004 – nr 3 2005

Det glade 90-tallet

Etter å ha sittet i redaksjonen i en periode overtok Pål Dåstøl som redaktør sammen med Bjørn Svendsen. «Det jeg er mest stolt av, er at jeg sammen med gode venner og medstudenter i faget, var med på å danne grunnlaget for å utvikle et tidsskrift som utgår fra initiativ fra studentene» forteller Pål. «På den tiden følte jeg det var utgivelser som gjenspeilte et bredt og betydelig faglig engasjement fra studentene og at vi hadde et godt samarbeid med ulike vitenskapelige ansatte».

I en periode etter Pål og Bjørns utgivelse ble tidsskriftet liggende brakk forteller Line Schrader: «Da jeg begynte på psykologi hovedfag på NTNU i 1999, lå PT brakk, det var en stund siden siste blad var gitt ut. Det jeg er mest stolt over å ha fått til som redaktør, er at jeg klarte å starte opp tidsskriftet igjen og stable på beina en helt ny redaksjon. Jeg hadde vært med et par år i redaksjonen i et studenttidsskrift på Blindern i Oslo (Filologen), og jeg var supermotivert til å fortsette et slikt arbeid ved siden av psykologistudiene. Jeg brukte alt jeg hadde av kontakter og overtalelsesevne for å få mine medstudenter til å bli med på å starte opp PT igjen, og fikk med meg noen veldig dyktige folk. Det var en fantastisk følelse å holde det første ferske tidsskriftet i hendene. Alle i redaksjonen var veldig stolte av oss selv da».

 

I gamle dager

Det er ikke til å stikke under en stol at tidene forandrer seg og redaktørene har flere eksempler på utfordringer som er mindre aktuelle i dag. «Jeg er stolt over å videreutvikle layout- og fotodelen i tidsskriftet, lage regler for å overholde bilderettigheter og bruke flere kreative løsninger for å illustrere ulike artikler» forteller Wendy Nilsen. «Da jeg først begynte i PT arbeidet jeg med layout og foto. Siden dette var i «gamle dager» hadde vi ikke like stor anledning til å finne online tutorials, og måtte i mye større grad prøve og feile og låne bøker på biblioteket. Det ble noen lange, og både morsomme og frustrerende netter før deadline. Da jeg var blitt redaktør forsøkte jeg å videreføre dette med kurs for de som skulle arbeide med layout og foto, og synes de var flinke til å gjøre tidsskriftet stadig penere».

Pål forteller at det ble mye av prøving, feiling og multitasking: «Vi ikke hadde noe større apparat rundt administrasjon, økonomi og distribusjon (det var kun papirutgave på den tiden og ingen nettutgave). Det førte til at vi som satt i redaksjonen måtte stå for alt dette selv, og vi hadde varierende til lite erfaring med det fra tidligere. Når vi fikk tidsskriftene fra trykkeriet, måtte vi finne adresse og frankere forsendelsene til abonnentene selv og holde oversikt over økonomi i tillegg til at mange i redaksjonen bidro med å skrive i tidsskriftet».

Fra fersk student til redaktør

Kjersti Marie Kvam forteller at hun ble valgt som redaktør helt i starten av sin tid i tidsskriftet, når hun fortsatt var fersk som grunnfagsstudent mens de fleste andre i redaksjonen var hovedfagsstudenter: «Jeg syntes det var litt skummelt å komme inn som ny og fersk student og bli redaktør i et fagtidsskrift, men takket være et godt samarbeid fra hele redaksjonen var det ingen sak. Jeg tror vi klarte brasene ganske bra. Det kunne være litt utfordrende å finne fram til de gode faglige vinklingene, men ofte fikk vi god hjelp av våre bidragsytere. Innimellom kunne de være litt travle, så noen av bidragsyterne måtte vi purre litt ekstra på innimellom».

Fordeler og fnising

Pål og Line nevner flere adjektiver som beskriver tiden og fordelene med å være med i tidsskriftet: Inspirerende, lystbetont, gøy, givende og lærerikt er noen av dem. Kjersti tenker tilbake på at redaksjonen hadde det mye moro på fritiden og arrangerte artige fester.

Wendy fant ut i sin tid at en fordel med å være med i et tidsskrift var at man kunne dra på konferanser og bli fritatt deltageravgiften dersom man skrev konferanseomtaler som ble trykket i tidsskriftet: «Den første (semi)relevante konferansen vi fant i Trondheim var Nordisk Forening for Klinisk Sexologi – NACS i 2004. Vi dro to stykker (Maria Drabløs og jeg).  Det var mye interessante foredrag, men på et tidspunkt ble det nok litt mye penisplansjer og videoklipp med seksuelle aktiviteter for oss som ikke var helt bevandret innenfor sexologien. Jeg må innrømme at vi innimellom rødmet litt og måtte kvele en liten umoden fnis. Vi endte opp med å lære mye om sexologi og konferanser generelt, og publiserte konferanseomtalen: Blant sexologer, orgasmelaboratorium og penisplansjer* etterpå».

Veien videre

Line er en av de som har tatt med seg redaktørerfaringen videre og jobber i dag som fagkonsulent og redaktør i Landsforeningen for uventet barnedød. Pål er psykologspesialist i nevropsykologi og seksjonsleder ved Nevropsykologisk poliklinikk ved Asker DPS. Wendy er seniorforsker hos Arbeidsforsningsinstituttet og Folkehelseinstituttet, mens Kjersti er helsefagarbeider for Trondheim kommune.

Heldigvis lever både vennskapene fra tidligere redaksjoner og selve tidsskriftet videre. «Jeg er fortsatt gode venner med og møter ofte flere tidligere PT-medlemmer. Jeg var for eksempel nylig på hyttetur med en gammel PT-kjenning i vinter» forteller Wendy. Line nevner videre: «Jeg synes det er veldig hyggelig å se at PT fortsatt lever videre i beste velgående og attpåtil har fått egen nettside. Gratulerer så mye med 20 årsjubileet! Ønsker dere lykke til videre med arbeidet».

Med dette tar redaksjonen sommerferie og lader opp til en spennende høst for å forvalte arven fra 1997 til i dag, og forlenge historien til Psykologisk Tidsskrift inn i forhåpentligvis nye 20 år.

*PT er en allmenn kjent forkortelse for «Psykologisk Tidsskrift» innad i redaksjonen. Dessverre tror ofte utenforstående at vi har ukentlige møter hos personlig trener når vi bruker forkortelsen!

*Publisert i Psykologisk Tidsskrift 2005, Nr 2 – Seksualitet