Kategori: Redaksjonen (Side 1 av 3)

IQ er viktig. Men hva betyr det?

En bokanmeldelse av Intelligence: All that matters (2015) av Stuart Ritchie.
Skrevet av Adrian Helgå Vestøl.

Opprinnelig publisert i 2019.

Intelligens. I om lag 100 år har psykologer blant så mange andre prøvd å kritisere og endevende tanken om generell intelligens, men etter utrettelige forsøk har det vist seg å være et av de mest robuste funnene i psykologien. Dette begrepet har til stadige tider vekket svært betente samfunnsdebatter og politisk engasjement, spesielt om skjæringspunktene mellom menneskeverd, rasehygiene, meritokrati og genetisk determinisme.Les mer!

Menneskets avhengighet til natur

Av Are Malvik

Introduksjon

Selv om mennesket er tilpasset å leve med trær, planter og dyr rundt seg, har urbaniseringen manifestert seg på bare noen få generasjoner over hele verden (Maller, Townsend, Pryor, Brown, & St Leger, 2006). I byene er landskapet preget av asfalt og betong med motoriserte kjøretøy som fremkomstmiddel. Vi er omringet av andre biler, trafikklys og høye bygninger. 55% av jordas befolkning bor i byer i dag, og antallet er forventet å stige med 2,5 milliarder i 2050, slik at det vil utgjøre 68% av verdens befolkning (FN, 2018).Les mer!

Redaksjonens anbefalinger – TV-serier

Skrevet av: redaksjonen

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og hva er vel bedre enn å ha tid til å fordype seg i en god bok, la tankene vandre i takt med en podcast eller bli oppslukt av en ny serie på Netflix? Her gir redaksjonen deg sine beste anbefalinger. Vi garanterer at du vil finne noe for enhver smak!  

TV-Serier: 

Another Episode of Netflix's Hit Tiger King is ComingTiger King

Det er en god grunn til at denne dokumentaren er så populær. En samling med mer skrudde folk skal man lete lenge etter!Les mer!

Menneskerettigheter- fantastisk visjon med vrien praksis

En bokanmeldelse av Hva skal vi med menneskerettigheter? – Betydningen av menneskerettigheter i helse -og sosialfaglig arbeid (2016) av Elisabeth G. Stang og Nora Sveaas

Skrevet av: Hege Kristine N. Dahlen

I en stadig mer globalisert verden har den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig gjort FNs verdenserklæring (1948) om menneskerettigheter mer gjeldende enn noen gang. Men hva betyr den? Og hva har det å si for daglig profesjons- og yrkesutøvelse innen helse- og sosialfag? Boken Hva skal vi med menneskerettigheter? tar leseren med på essensielle tankerekker i krysningspunktet mellom psykologi og lovgivning.… Les mer!

Alzheimers sykdom kan forebygges. Hvordan?

 

69411143_498970214004661_5603755852428214272_n

Et bokessay skrevet av: Are Malvik

Alzheimers og andre demenslidelser blir sett på som sykdommer det er umulig å stoppe når de først er påvist. I beste fall kan forverring av symptomene utsettes med ulike tiltak, først og fremst med medisiner. Det er lite snakk om mulighetene for bedring, spesielt jo lengre ut i forløpet lidelsen har kommet. Selv om det er en del fokus på forebyggende tiltak ved Alzheimers sykdom og andre demenslidelser, kan rådene kritiseres for å være ufullstendige.Les mer!

Plantegning for en busemann: hvem er nå redd for genetikk?

Bokessay om Blueprint (2018) av Robert Plomin

Skrevet av Per Helge H. Larsen

«Speaking of heritability, behavioral genetics, the most despised of the sciences of human nature, is enjoying a hearty last laugh. (…) in my experience no one understands what the Second and Third Laws of Behavioral Genetics are about, no matter how patiently they are explained. Everyone confuses them with the First Law and concludes that the only lesson of behavioral genetics is that ‘it’s all in the genes’.”Les mer!

Vår manglende selvinnsikt og 5 ting du kan gjøre med det

Skrevet av: Hege Kristine N. Dahlen

woman-2003647_640

Psykologidagene 2019 er nå forbi, men årets tema selvrefleksjon er stadig like aktuelt. Vi liker å tro at vi har god selvrefleksjon, men faktum er at vi er overraskende lite flinke til det. Årets foredragsrekke er et forsøk på å bevisstgjøre oss på vår manglende selvinnsikt og vårt ukjente forbedringspotensial. Her er foredragsholdernes forslag til ting man forsøke å aktivt jobbe for i hverdagen.

  1. «Smil til en fremmed hver dag»

Dette er noe Bianca Simonsen lærte sine gutter fra de var små og er noe hun oppfordret oss alle til å gjøre fremover.… Les mer!

Flere bøker du bør ha lest

_HFS1303

Skrevet av Hans Fredrik Sunde

Å lese bøker er et fantastisk supplement til studiene. Ikke bare er bøkene ofte skrevet av eksperter, som formodentlig har finjustert evnen til å formidle det de kan best. Å lese bøker tilfører også nye perspektiver og nye måter å tenke på utover det man får av pensum og forelesere. De kan få i fokus det man bare vagt så før.

Jeg har tidligere skrevet en liste over fem bøker du bør ha lest som student, som inneholdt hva jeg mener er «must-reads» uavhengig av interesseområde.… Les mer!

Skogen og trærne- behovet for psykologisk metateori

Skrevet av Per Helge H. Larsen 

After more than a century, the social sciences are still adrift, with an enormous mass of half-digested observations, a not inconsiderable body of empirical generalizations, and a contradictory stew of ungrounded, middle-level theories expressed in a babel of incommensurate technical lexicons. This is accompanied by a growing malaise, so that the single largest trend is toward rejecting the scientific enterprise as it applies to humans. (Tooby & Cosmides, 1992, s. 23)

forest

Et behov for sammenheng

Leseren kan bli tilgitt for å tro at sitatet over er skrevet i går, men som refereringen avslører er det skrevet for over 25 år siden.… Les mer!

Fra maurkoloni til epilepsi: kompleks systemteori

Kompleks systemteori og dens implikasjoner
Skrevet av: Elizabeth Normann- bachelor student i psykologi ved NTNU 

Komplekse system er overalt rundt oss. De manifesterer seg i hvordan migrerende fugleflokker organiserer seg og hvordan mennesker danner sosiale nettverk. Komplekse systemer kan gjenkjennes i strukturen til planter, snøflak og hvordan galakser organiserer seg. De eksemplifiseres i urban utvikling og i  aksjemarkedets svingninger. Den lineære virkelighetsoppfatningen til mennesker påvirker hvordan vi forstår komplekse systemer. Komplekse system er universelle, de eksisterer på alle arenaer og analysenivåer.Les mer!

Hva vil det si at samfunnet er psykologisert?

En bokanmeldelse av The Psychologization of Society: On the Unfolding of the Therapeutic in Norway (2018) av Ole Jacob Madsen
Skrevet av Hege Kristine N. Dahlen

Har du noen gang tenkt på hvordan vi har en tendens til å forklare det meste som skjer rundt oss med en psykologisk undertone? Eller har du lagt merke til at du sjelden tar noe for «god fisk» med mindre det gir psykologisk mening? I sin nye bok om psykologiseringen av samfunnet tar Ole Jacob Madsen, professor i kultur- og samfunnspsykologi ved Universitetet i Oslo, for seg hvordan den terapeutiske kunnskapen har blitt popularisert utenfor akademias og helseinstitusjonenes fire vegger.… Les mer!

Riding the Hormonal Wave

Book review of Martie Hastelton’s Hormonal by Tiffany Lussier

Feminists have long fought against the sexist perception that women are at the mercy of the ebb and flow of their hormonal cycles. As a consequence, research examining the influence of hormones in women is sometimes met with suspicion and concern that it will reinforce the stereotypes they’ve been working so hard to eradicate. Knowledge is power though, and in her first book, Hormonal, UCLA evolutionary psychologist and feminist Martie Haselton argues that research about reproductive hormones’ influence on women’s minds and behaviour doesn’t contribute to discrimination.… Les mer!

Fra utdanning til praksis: fem raske med Peder Kjøs

Skrevet av Elizabeth Normann

Peder Kjøs har på mange måter blitt hele Norges psykolog med populære prosjekter som TV-programmet Jeg mot Meg og podcasten Hos Peder. Podcasten Hos Peder tar lytteren med inn i terapirommet til reelle klienter og muliggjør innsikt i hvordan varierende problemer som utfordringer med intimitet og spillavhengighet arbeides med i en terapeutisk setting. TV-programmet Jeg mot Meg følger en gjeng ungdommer som er åpne om sine problemer med angst, depresjon, spiseforstyrrelser og ME, hvor vi får være med på deres hverdag via egne innspilte videoer samt prosessen av gruppeterapi.… Les mer!

Utenforskap og menneskeverd- en jurists psykologiske refleksjoner rundt dagens samfunnsutvikling

Skrevet av: Hege Kristine N. Dahlen 

human-2944065_640

Den 4. september holdt en av Norges mest kjente advokater, Geir Lippestad, et foredrag til et fullstappet litteraturhus i Kongens gate i samarbeid med Kirkens Bymisjon. Han stimulerte til mye dialog blant publikummerne med åpen og ærlig refleksjon rundt temaet «et større vi»; det dagsaktuelle temaet for årets TV aksjon på NRK, basert på sine egne livserfaringer – både som advokat og ikke minst som far til syv barn hvorav to med funksjonsnedsettelser.

Hva er menneskeverd?

Les mer!

En ufullstendig guide til språkets påvirkningskraft

Skrevet av Ida Skar og Synne Horten Heldal

 

Dette er en ufullstendig guide til ymse språklige fenomener og forskning rundt språkets påvirkningskraft. Her kan du lese om hvordan en ikke-spade blir til en spade, hvordan glitter kan brukes for å forstå stereotypier og hvorfor det får konsekvenser når H&M publiserer en genser med påskriften “Coolest Monkey in the Jungle”. Vi anbefaler alle å sjekke ut artikkelen til Kim & Öttl i denne utgaven av Psykologisk Tidsskrift  for et mer dyptgående perspektiv på språkets effekter.… Les mer!

« Eldre innlegg