Erik Bertrand Larssens bok «Helvetesuka» gir deg et sett av regler for en uke og ulike fokus hver dag. Målet er at du skal «gjøre alt det du vet du burde gjøre» og «finne godfølelsen». I løpet av en uke i mai stod derfor vår markedsfører Susanne opp klokken 05.00 hver dag og hoppet rett i treningstøyet, spiste sunt (prøvde i hvertfall), var våken 42 timer i strekk, og hadde TV- og sofaforbud. Leggetid er 22.00. Her kan du lese Susannes oppsummering av uka og hva hun fikk ut av den.

Helvetesuka innebærer blant annet

  • Å stå opp 05.00 hver dag og leggetid 22.00
  • Å trene 60 minutter hver dag
  • TV-forbud
  • Forbud mot sosiale medier i arbeidstiden
  • Sunt kosthold
  • 42 timer sammenhengende uten søvn fra torsdag morgen til fredag kveld
  • Egendefinerte regler og mål

Mandag: Vaner

05.00 spratt jeg overraskende lett ut av senga og inn i treningstøyet. Etter treningsøkten nyter jeg for første gang på lenge en frokost ved kjøkkenbordet og har gjort det ekstra koselig ved å tenne lys. (Vanligvis springer jeg etter bussen med brødposen i hånda og må kjøpe pålegg i kiosken på Dragvoll). Dagens fokus skal være på vaner, og jeg er ekstra bevisst på rydding denne dagen og resten av uka (ifølge samboeren er jeg nemlig et forferdelig irriterende rotetroll). Jeg lager en «to do-list» for hele uka og holder meg i arbeid helt til leggetid kl. 22.00.

Tirsdag: Modus

05.05. Måtte bare slumre pittelitt. Men jaggu kom jeg meg ikke opp for treningsøkt i dag og. I dag tok jeg en joggetur utendørs og møtte ikke et ENESTE menneske, og fikk sett en nydelig rosa himmel. Bra start, bra frokost, og nok et stearinlys på kjøkkenbordet. Det er verre med denne modusen jeg skal fokusere på i dag. Jeg sliter med å holde meg til fokus på en ting av gangen da jeg er vant til å ha mange baller i lufta, og alltid må være tilgjengelig på blant annet Facebook på grunn av markedsførings-vervet i tidsskriftet. (Måtte altså skippe sosiale medier-forbudet Bertrand Larssen, sorry!).

Onsdag: Time management

05.10 Oops. Slumret visst litt ekstra i dag også. Skal jeg bare droppe hele greia, tenker jeg? Men kommer meg opp til en litt mindre entusiastisk treningsøkt enn de forrige to dagene. Nok en skoledag gjennomføres (med litt bedre time-management) og jeg hiver meg igjen over «to do-listen» frem til leggetid.  I løpet av kvelden går det noen lengtende blikk til sofaen min.

Torsdag: Ut av komfortsonen

05.20. Den vanen med å stå opp 05.00 funker tydeligvis ikke for meg. Jeg får meg nok en joggetur utendørs og er både effektiv og aktiv hele dagen. Til nå syntes jeg uka hadde gått greit og forbandt den ikke med det «helvetet» jeg forventet. Helt til nattens ukomfortable døgning. Jeg har aldri vært så trøtt og sliten før, og jeg frøys konstant hele natten. Jeg kledde meg i ull og pledd og prøvde å få unnagjort punkter på «to do-lista». Jeg opplevde at noen av naboene var nattedyr også! Men mens naboen «gamet» hele natta på datamaskinen sin, fikk jeg faktisk unnagjort fire timer lønnet arbeid og er fornøyd med det! Jeg fikk til og med ryddet klesskap, ryddet skuffer, støvsugd, vasket klær og vasket kjøleskapet. Check!

Fredag: Hvile

11992017_10153156604751586_436874547_n05.00 Jeg har vært våken i 24 timer og er iskald. Klokken 02.00 bestemte jeg meg for å belønne meg selv med en varm dusj når klokka ringte 05.00. Jeg tror dette ble den lengste dusjen jeg noen gang har tatt (30 minutter «hvile» og lukkede øyne under varmt vann). Fra 08.00-16.00 var jeg i overraskende fin form før jeg fikk en kraftig nedtur hvor jeg var slapp og sliten (tror også jeg sovnet 5-15 minutter på gulvet når jeg skulle gjøre noen treningsøvelser, oops). 22.00 har jeg vært våken 42 timer i strekk. Jeg stuper i sengs.

Lørdag: Indre dialog

06.00 Syntes jeg fortjente en ekstra time søvn i dag etter å ha døgnet. Opp og sprett og samme opplegg med trening og skole/arbeid. Indre dialog glemte jeg helt av. På kvelden blir jeg invitert til en venninne og for første gang driter jeg i sunnhetsopplegget. Venninnen min serverte nemlig nybakte brownies! Det var verdt hver en bit. Nam

Søndag: Perspektiv

08.00 Siste dag må jeg vel få sove så lenge jeg vil? Og HELLO! Min elskede sofa – I’m back! Jeg tenker på alt jeg fikk gjort denne uka. Alle de over 50 punktene fra «to do-listen» er krysset ut.  Og kanskje blir det ikke så hardt å stå opp klokken 07.00 lenger? Jeg kan jo alltids se tilbake på denne uka og tenke at jeg fikk meg jo opp om morgenen! På kvelden feires vel gjennomført uke (selv om jeg ikke fulgte alt til punkt og prikke) med en god venninne og middag.

Perspektiv: 4 måneder senere

«Helvetesuka» har sikkert funket for noen. Dessverre slumrer jeg fortsatt på morgenkvisten, jeg er fortsatt rotete (heldigvis tar samboeren ansvar og har innført rydderegime hver søndag). Mesteparten av frokostene inntas på lesesalen.

Jeg vil likevel takke Bertrand Larssen for at jeg fikk rydda boda i kjelleren og det fullstappede klesskapet. Og at jeg fikk nytt frokosten ved frokostbordet i en ukes tid.

Som president Tor Levin Hofgaard i Norsk Psykologforening skriver i en kronikk på nrk.no, så er ikke 7 dager nok for å få en varig endring. Jørgen Flor skriver i sin spalte «Pratepsyk» om Bertrand-Larsens forrige bok «Bli best med mental trening» at forskningen viser til at etablering av vaner kan ta alt fra 18-254 dager.

Jeg har det like fint etter helvetesuka som før og er fornøyd uten å prestere på topp, spise sunt og trene hver dag. Jeg får mer ut av Kadra Yusufs kloke ord i sin anmeldelse av «Bli best med mental trening»:

«Etter å ha lest denne boken vil jeg et slå et slag for den forhatte sofaen. Har du det kjipt, sett deg ned på en sofa, og nei, du skal ikke være på ditt beste når du sitter på sofaen. Hvis du ikke føler deg bedre av å sitte der, så besøk venner og sitt på deres sofa. Heller ikke der skal du være på ditt beste. Du er ikke en Northug og det er helt greit ikke å være en Northug.»

@susannebjorge