Skrevet av Kine-Louise Jacobsen

Fra 3. til 6. februar i år arrangerte POPS festivalen UkeSEX. Dette var et førstegangsprosjekt av arrangementskomitéen da de følte på behovet for å lage et større arrangement. Den fire dager lange festivalen inneholdt syv foredrag og diverse andre kurs som omhandlet seksualitet og psykisk helse.

Jeg møtte Alice og Oline for å høre hvordan de synes festivalen har gått.

Dette er da siste dagen av festivalen UkeSEX, hvordan synes dere det har gått?

Det har gått over all forventning, egentlig. Vi avsluttet jo litt med et brak, dagens siste foredrag, om å ta opp temaet seksualitet i terapi — noe det snakkes for lite om i studiet — var fullstappet med litt over 50 oppmøtte. Det er jo gøy å se at andre også er så interesserte i det. Vi har satt opp et lignende foredrag før med Svein Øverland blant annet hvor det også var veldig fullt. Også er det jo veldig gøy å se at andre er interesserte i temaene vi tar opp og at det er behov for det. Hvis ikke det hadde vært tilfellet hadde det jo ikke vært noe vits i å arrangere denne festivalen.

Hvorfor synes dere det var viktig å arrangere denne festivalen?

Hovedmålet til festivalen var jo å øke kunnskap om seksualitet fra litt ulike vinkler. Vi hadde mye forskjellig. Vi ønsket også å ha et fokus på positiv og inkluderende seksualitet og dra frem tematikk som ikke kommer frem i pensum eller i samfunnet generelt. Så det har også vært et fokus fra starten av. Fra våre tidligere foredrag har vi kanskje vært litt forbundet med mer dystre temaer som seksuelle overgrep og barn som krenker andre barn og så videre. Folk er jo veldig interessert i de dystre temaene, men det er ikke helt det som er fokuset vårt heller, så derfor følte vi det var viktig å få frem den positive seksualiteten med denne festivalen. De fleste foredragsholderne denne uka har jo også vært litt innom dystre temaer. Det finnes en del kjip statistikk når man ser på psykisk helse blant homofile eller mennesker som opplever kjønnsinkongruens (transseksualisme), så dette er jo ting som må med når man prater om disse temaene. Men så har det også vært en gjennomgående vinkling hvordan vi som psykologistudenter, fremtidige psykologer, forskere og interesserte i andre sektorer også kan få frem det positive og bidra til inkludering, trygghet og kunnskap

Det var også viktig fordi vi ønsker å bli større. POPS startet i 2017, så vi er ganske nye og ikke så mange vet helt enda hva vi driver med. Da kunne vi arrangere en festival som var litt «tett på» med fokus på å gjøre oss synlige og få vist hvem vi er og hva vi gjør. Og siden det varte nesten en hel uke med så mange arrangementer nådde vi ut til så mange flere. Det er ikke sikkert alle har mulighet til å delta på ett stort arrangement en fredag klokken 20:00 for eksempel, mens denne uken hadde vi totalt syv foredrag på Dragvoll som gjør at vi når ut til mange flere.

Hva var deres favoritt fra festivalen?

Åh! Vi lagde jo egen promovideo, og jeg syntes det var stilig at vi skilte oss litt ut fra andre studentorganisasjoner. Vi har kjørt litt vårt eget løp. Promovideoen var veldig gøy og viste en del nakenhet som var kult, samtidig som den vekket litt oppsikt. Vi fikk også lagd kul merch til festivalen. Så det å hause festivalen litt opp var ganske artig.

Ja, kursene og foredragene var jo det essensielle med festivalen, men det å ha litt ekstrasom får folk til å komme og bidra, samtidig som det gjør festivalen litt mer egen, var noe av det som gjorde hele festivalen.

Quizen var en helt klar favoritt, og PSI koret også, —  vi hadde ikke forventet så stort oppmøte som det ble. Foredragene også var jo sykt bra. Men, min personlige favoritt var nok kurset med rosa-kompetanse som jeg skulle ønske varte mye lengre. Det er et kurs som jeg tenker er veldig relevant for alle psykologistudenter og som jeg selv fikk veldig mye faglig ut av også. Alt var bra.

En siste ting som jeg også synes var bra med festivalen var alle de forskjellige aktivitetene vi klarte å arrangere. Vi er totalt 8 i arrangementskomiteen, alle med forskjellige tanker og idéer, så det at vi klarte å gjennomføre litt for alle og enhver synes jeg var veldig bra. Det var ikke bare faglig, men heller ikke bare lek og moro, det var litt av hvert.