Kategori: Nyheter (Side 1 av 6)

Psykologiens fremtid

Høstens utgave er ute! Psykologisk Tidsskrift spekulerer i veien videre for psykologien!

Du kan kjøpe nummeret i nettbutikken vår her.

Leder
Adrian Helgå Vestøl

Instituttleders hjørne
Magne Arve Flaten

Hva skjer på instituttet?
Intervju med Hermundur Sigmundsson

Pasienttrykk og fremtidens helsevesen
Fagessay av Tito S. Hidalgo Gulliksen

Psykologi og kunstig intelligens
Artikkel av Ole Fredrik Borgundvåg Berg

Psykedelikas renessanse
Artikkel av Youssef Rahmati Ennaqi

fMRI-eksperimenters fortid og fremtid
Fagessay av Adrian Helgå Vestøl

Bakterier på hjernen
Artikkel av Viktoria Rosinska Opheim

Vi kan ikke lenger akseptere klimaapati
Artikkel av Selma Teigen

Kunne du tenkt deg å gå til en kunstig intelligent psykolog?… Les mer!

Psychological characteristics of people with self-defined sexual interest in animals: a short literature review

Written by Anja Vaskinn. She is a PhD and specialist in clinical adult psychology. Her research interests include psychosis, social cognition, animal abuse, and sexual deviance. She is employed at the Centre for Research and Education in Forensic Psychiatry, Oslo University Hospital, Oslo, Norway (email: anja.vaskinn@medisin.uio.no, homepage: https://sifer.no/ansatt/anja-vaskinn/)

Sexual activity between humans and animals is a topic that elicits strong negative emotions. Although humor can be one reaction (Shir-Vertesh, 2013), disgust, condemnation, and incomprehension are common. In spite of strong reactions, such activity might not be that rare.Les mer!

“Har du noen gang blitt voldtatt på ordentlig?”  fra Risiko – 2/2021

“Liker du det?”

Dette var ett av de første spørsmålene jeg fikk da jeg oppsøkte spesialisthelsetjenesten og fortalte en psykolog at jeg hadde erfaring med sexarbeid. Jeg syntes det var et underlig spørsmål – er det et krav at mennesker skal like alle arbeidsoppgaver de utfører like godt? Oppfølgingsspørsmålet var nemlig om jeg likte alle aspekter med å selge sex.

Som helsearbeidere liker nok en god del av oss (ja, for jeg er nemlig en av dere) bedre å ha direkte kontakt med pasienter enn å måtte sitte og fylle ut obligatoriske skjema i en stadig mer omfattende papirmølle.… Les mer!

Hvordan er det å ha terapipraksis? – Intervju med Ole Melsæter

Skrevet av Adrian Helgå Vestøl

 

Ole Melsæter (29) er fra Molde og går 6. året på profesjonsstudiet.

 

Hvilke forventninger hadde du til klinikk/terapipraksis?

Jeg tenkte at det kom til å bli turbulent og lærerikt. Jeg tenkte at dette ville være noe helt annet – et ansvar uten like på studiet hittil. Å gjøre behandling med en pasient. Jeg gledet meg skikkelig til dette ansvaret – er jo psykologdrømmen som jeg har sett frem til lenge.

 

Hvordan var det å ha terapipraksis?Les mer!

Fem på Gløshaugen om avhengighet

Skrevet av: Øyvind Sivertsen 

(Vil du lese mer om avhengighet? Sjekk ut vårt nyeste nummer!)

Det var busstreik, så jeg hoppet på sykkelen som tok meg bort til Gløshaugen. Jeg ville høre hva fem litt tilfeldige personer på campus tenkte rundt temaet avhengighet. 

Her er spørsmålene jeg stilte dem jeg traff: 

  1. Hva tenker du først når du hører ordet avhengighet? 
  2. Tror du folk kan bli avhengige av hva som helst? 
  3. Ville du sagt at du selv er avhengig av noe?
Les mer!

Vil du bli en av oss?

Studerer du psykologi? Liker du å lese? Kanskje liker du å skrive? Eller kanskje du bare er nyskjerrig?

Uansett hva som skulle gjelde så trenger vi deg! Så dersom du kunne tenkt deg å bli med i Trondheims beste studenttidsskrift for psykologi, ta kontakt med oss på post@psykologisktidsskrift.no.

Søkndsfrist: 4. september
Mer info: https://avispsykolosjen.wixsite.com/frivillighetskartet

Lurer du på noe? Send oss en melding via våre SoMe eller send en epost til post@psykologisktidsskrift.no… Les mer!

Redaksjonens anbefalinger – TV-serier

Skrevet av: redaksjonen

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og hva er vel bedre enn å ha tid til å fordype seg i en god bok, la tankene vandre i takt med en podcast eller bli oppslukt av en ny serie på Netflix? Her gir redaksjonen deg sine beste anbefalinger. Vi garanterer at du vil finne noe for enhver smak!  

TV-Serier: 

Another Episode of Netflix's Hit Tiger King is ComingTiger King

Det er en god grunn til at denne dokumentaren er så populær. En samling med mer skrudde folk skal man lete lenge etter!Les mer!

Redaksjonens anbefalinger – Bøker

Skrevet av: redaksjonen

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og hva er vel bedre enn å ha tid til å fordype seg i en god bok, la tankene vandre i takt med en podcast eller bli oppslukt av en ny serie på Netflix? Her gir redaksjonen deg sine beste anbefalinger. Vi garanterer at du vil finne noe for enhver smak! 

 

Bøker 

Anorektisk av Ingeborg Senneset (Innbundet) - Helse | Cappelen ...Anorektisk– Ingeborg Senneset

Med både et innenfra og utenfra perspektiv som sykepleier, journalist og mangeårig pasient om anoreksi. Sammen med forord 

fra Finn Skårderud gir Senneset leseren innblikk i hennes ærlige, og ikke alltid like fullt så ærlige, refleksjoner i den langvarigekampen mot «tall, tvang, tall».Les mer!

Å mestre det vanskelige – individrettede intervensjoner for barn og unge

Bokanmeldelsen er skrevet av Sunniva Gram Andersen (25) som arbeider som psykolog ved barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk i Sarpsborg.

Å mestre det vanskelige – individrettede intervensjoner for barn og unge ble utgitt i 2017. Redaktørene er John Kjøbil, Helene Eng, Sigrun K Ertesvåg og Ivar Førnes. Boken inneholder en oversikt over kjente og interessante evidensbaserte intervensjonsmetoder i arbeidet med barn og unge. Den består av selvstendige kapitler skrevet av ulike forfattere, hvor hvert kapittel redegjør for en form for intervensjon. Å mestre det vanskelige kan anvendes som kilde til inspirasjon i arbeidet med barn og unge, men gir i hovedsak et godt overblikk over intervensjonenes grunnprinsipper, samt forskningen på deres effekt og mulighetene for kurs/sertifisering i Norge.Les mer!

Hva skjer egentlig på Instituttet? Seks bachelorstudenter om forskning ved IPS, NTNU

Mange har kanskje lest vår faste spalte «hva skjer på instituttet?», men har du noen gang lurt på hva som egentlig skjer på instituttet? Her hører du fra seks bachelorstudenter om sine forskningsprosjekter i psykologi våren 2020. 

Fibromyalgi: Kan man behandle smerter og utmattelse ved å trene hjernebølge aktivitet? 

Marthe Bendiksvoll Grønlie

  • Hva har du forsket på? 

Jeg, Andreas og 8 andre studenter har gjennomført en dobbelt-blind placebo-kontrollert klinisk studie av en behandlingsform, som kalles for infra-low frekvens nevrofeedback trening (heretter nevrofeedback), i forsøket på å behandle pasienter med den omdiskuterte og diffuse diagnosen fibromyalgi.Les mer!

Ny episode fra Psyklubben!

Endelig ligger det en splitter ny podcastepisode ute fra Psyklubben; reflektert ikke opplyst. Episoden omhandler diagnosekrikk og er perfekt når man trenger en pause fra jobb, eller når man bare trenger noe nytt.

Podcast episoden finner du på Spotify ved å klikke her.… Les mer!

UkeSEX: 3 kjappe med POPS

Skrevet av Kine-Louise Jacobsen

Fra 3. til 6. februar i år arrangerte POPS festivalen UkeSEX. Dette var et førstegangsprosjekt av arrangementskomitéen da de følte på behovet for å lage et større arrangement. Den fire dager lange festivalen inneholdt syv foredrag og diverse andre kurs som omhandlet seksualitet og psykisk helse.

Jeg møtte Alice og Oline for å høre hvordan de synes festivalen har gått.

Dette er da siste dagen av festivalen UkeSEX, hvordan synes dere det har gått?

Det har gått over all forventning, egentlig.… Les mer!

«Pekefingeren»- med moralisme på dagsorden

Skrevet av: Hege Kristine N. Dahlen 

En kjølig februar morgen møter jeg Markus Noddeland og Oda Buholt, leder og nestleder/økonomiansvarlig for Psykologirevyen 2020 på kaféen «Godt Brød». Vi slo av en prat for å høre om de siste forberedelsene til årets storslåtte og kunstneriske studentoppsetning ved Institutt for Psykologi (IPS).

En stor revygruppe

Markus forteller at de begge har vært med en stund, først som skuespillere og nå som limet i styret og revyen for øvrig. Totalt består revygruppen av 50-60 psykologistudenter, hvorav de fleste er 1.… Les mer!

Kvinnedagen 2020 – hvorfor den er relevant for deg

Skrevet av fagkomiteen i POPS

Det er fremdeles ingen land i verden som har nådd fullstendig kjønnslikestilling. I alle deler av verden opplever jenter og kvinner diskriminering og vold i større eller mindre grad, samt menneskerettighetsbrudd som tvangsekteskap, menneskehandel og kjønnslemlesting. Temaet for kvinnedagen 2020, I am Generation Equality: Realizing Women’s Rights, er en del av Generation Equality kampanjen til UN Women. Målet til kampanjen er å samle alle generasjoner rundt målet om å styrke rettighetene til jenter og kvinner og deres posisjon i samfunnet.… Les mer!

« Eldre innlegg