Skrevet av: redaksjonen

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og hva er vel bedre enn å ha tid til å fordype seg i en god bok, la tankene vandre i takt med en podcast eller bli oppslukt av en ny serie på Netflix? Her gir redaksjonen deg sine beste anbefalinger. Vi garanterer at du vil finne noe for enhver smak! 

 

Bøker 

Anorektisk av Ingeborg Senneset (Innbundet) - Helse | Cappelen ...Anorektisk– Ingeborg Senneset

Med både et innenfra og utenfra perspektiv som sykepleier, journalist og mangeårig pasient om anoreksi. Sammen med forord 

fra Finn Skårderud gir Senneset leseren innblikk i hennes ærlige, og ikke alltid like fullt så ærlige, refleksjoner i den langvarigekampen mot «tall, tvang, tall». Fri for romantisering, er denne sakprosaen anbefalt lesning for enhver psykologistudent! 

 

Eleanor Oliphant is Completely Fine av Gail Honeyman (Innbundet ...

Eleanor Oliphant is completely fine– Gail Honeyman

En skjønnlitterær roman med en solid dose mørk humor om hvordan noen med et funksjonelt og et tilsynelatende fint liv strever for å takle sitt indre kaos. Anbefales for enhver som leter etter perspektiv på effekten av tilværelsens lyse og mørke sider. 

 

 

Skadelige samtaler– Jørgen Flor og Leif E. O. KennairLeif E O Kennair (@LeifKennair) | Twitter

Tidligere redaksjonsmedlem Flor og vår venn på instituttet, Kennair, har skrevet en populærvitenskapelig bok om potensielle skadelige effekter av psykoterapi, noe det har vært for lite fokus på. Det er viktig å reflektere over at man kan skade noen selv om man gjør noe i den beste hensikt. Dette krever undersøkelser og vitenskap om behandlinger, ikke antagelser.

 

What is Life?: How Chemistry Becomes Biology by Addy Pross (2014 ...

What is Life? How Chemistry becomes Biology – Addy Pross

Dette er først og fremst en bok om livets opprinnelse, abiogenese. En teori om at abiogenese og biologisk evolusjon er én kontinuerlig prosess blir presentert, godt innpakket i store ideer innenfor vitenskapsteori. Tanken om analysenivå står spesielt sentralt. Jeg (Valdemar) mener dette er et nyttig perspektiv å ta med seg videre i vårt forsøk på å forstå mennesker.

 

The Elephant in the Brain av Kevin Simler (Innbundet) | Tanum ...The Elephant in the Brain– Kevin Simler og Robin Hanson

Boken er et ukomfortabelt speil inn i våre skjulte og mindre flatterende motiver. Vi er politiske dyr designet for å vinne sosialt, ofte med bruk av bedrag og selvbedrag. Vi holder våre egne interesser øverst, men vi later som vi ikke gjør det. Dette er elefanten i hjernen. Denne boken kaster et flomlys over våre skyggesider, og forklarer hvordan begrunnelser for våre handlinger ofte ikke er hele historien. Den hjelper deg med å forstå hvorfor andre bryr seg mest om seg selv, og hvordan du lurer deg selv til å tro at du er annerledes. 

 

Enlightenment Now: The case for Reason, Science, Humanism, and Progress–  Steven Pinker

Boken handler ikke om en gjeng døde hvite menn og tidsperioden de levde i, men om ideene assosiert med opplysningstiden og fruktene de har båret. Pinker viser at det vi prøver å gjøre på universitetet faktisk fungerer. Ved å bruke vår evne til å systematisk skaffe oss og benytte kunnskap har vi gradvis gjort tilværelsen vår bedre, på tross av et univers som ikke bryr seg og egentlig setter alle odds imot oss. Boken understreker at påstandene «verden er bedre enn noen gang før» og «verden har enorme utfordringer» er begge sanne samtidig. Slik setter den tilværelsen vår i et nødvendig perspektiv, og det er fristende å si at det trengs mer enn noen gang før.

 

A Gentleman in Moscow av Amor Towles (Heftet) | Tanum nettbokhandelA gentleman in Moscow– Amor Towles 

Boken er satt i et post-revolusjonært russland, i 1922 – og vi følger en greve som sitter i husarrest på en av Moskvas bedre hotell. Boken er både fantastisk underholdene, og inneholder mange gode tips og triks om hvordan man kan mestre en hverdag man ikke ellers har kontroll over. Ikke minst gir den et fint innblikk i en innestengt tilværelse, noe vi alle kan ha glede av i disse karantenetider.

 

Shaking hands with death (og egentlig alle andre bøker) – Terry Pratchett
Det er få som har skrevet så godt, og så treffende om døden og sorg som Terry Pratchett.  Discworld-bøkene som bygges opp som humoristisk lek med fantasy-sjangeren handler alle om forskjellige sider ved det å være menneske, med døden som en konstant (antropomorfisert) følgesvenn. I den bittelille boken «Shaking hands with death» møter vi en forfatter som selv er i møte med døden, og argumenterer for aktiv dødshjelp etter at han ble diagnostisert med en uvanlig form for alzheimer. 

 

Gleden med skjedenGleden med skjeden – Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl

En lettlest og underholdende informasjonsbank med tema og svar på spørsmål knyttet til kvinnens underliv. Ofte er det mye kvinner ikke vet om sin egen kropp, og mange synes det kan være vanskelig å snakke om og å finne tilgjengelig informasjon. Gleden med skjeden tar for seg menssmerter, jomfruhinnen, sex og orgasme, anatomi og alt man vil vite om underlivet. Dette er rett og slett en kjempefin oppfordring til sunne og åpne samtaler om kropp og kroppssyn gjennom henvisning til fagstoff og forskning, forklaringer av anatomi, og bruk av utilslørt hverdagslig språk som mange kan finne flaut – nettopp fordi ingen bruker det! Så om du vil bli bedre kjent med hvordan kvinnekroppen fungerer, og ikke minst det fantastiske kvinnelige kjønnsorganet, unn deg denne boka!

 

Psst! Fant du noe som vekket interesse? Du finner alle anbefalingene, og mer til på GoodReads: https://www.goodreads.com/group/show/1094457-psyklubben.

Og fant du ikke det du lette etter, eller trenger du flere tips? Sjekk ut vår eminente «Editor Emeritus» Hans Fredriks anbefalinger her: